Taliteraviljade kasvureguleerimine


Külma järel tuleb ikka soe, aga et kõik taimekaitsetööd kuhjuvad ühte aega, võtab lausa hingetuks.

20240502 122919 MediumHiilamardikad ja varre-peitkärsakad õiepungadel, 2024.a.Aktiivselt on käimas varre peitkärsaka tõrje, samuti on hiilamardikad asustanud talirapsi ja rüpsi õisikuid. Hiilamardikate puhul tuleb arvestada, et suuremad kahjustused tehaksegi rohelise punga staadiumis. Samal ajal, kui tuleb talirapsil ja rüpsil putukate tõrjega tegeleda, kasvavad hoogsalt ka teraviljad. Nagu tavapäraselt on ka sel aastal erinevused Põhja ja Lõuna-Eesti vahel. Täna ma tõmbaks mõttelise joone Eestile risti kuskilt Jõgevamaa keskelt.

Rukis on kõige kiirema kasvuga, enamasti on rukis esimese ja teise kõrresõlme faasis (faas 31-32), kohati on moodustunud ka kolmas kõrresõlm (faas 33), seega kasvureguleerimisega on rukki põldudel kõige kiirem.
võrsumisfaasis taim MediumTaliteravili võrsumisfaasis, 2024.a.Talinisud on põhja pool enamasti võrsumisfaasis, varajastel sortidel võib kohata ka esimest kõrresõlme, seevastu lõuna pool on varajastel talinisu sortidel juba esimene kõrresõlm moodustunud (Faas 31) isegi võib leida üksikuid 2. kõrresõlme faasis (faas 32) olevaid talinisusid. Hilisemad sordid on enamasti võrsumise lõpus.
Talioder on samuti põhja pool võrsumisefaasis, kohati hakkab tekkima esimene kõrresõlm (faas 31). Lõuna-Eestis on esimene kõrresõlm (faas 31) juba enamasti moodustunud. Kuna taimede kasvufaas ei sõltu ainult piirkonnast vaid ka külviajast, sordist jne on enne taimekaitse otsuse langetamist oluline kontrollida enda põllul olevate taimede olukord üle ning mõelda läbi pritsimise plaan.

Umbrohutõrje

umbrohutõrje vajalik24Umbrohutõrje vajalik, kuna umbrohud on suured.Kellel jäi sügisene umbrohutõrje tegemata on nüüd päris kiire, sest sügisel tärganud umbrohud on juba parimast pritsimise kasvufaasist üle kasvanud. Suur osa tooteid tõrjuvad umbrohtusid efektiivselt idulehtede ja esimeste pärilsehtede faasis. Suurte umbrohtude puhul tuleb kasutada tõrjevahendi maksimaalseid lubatud norme. Seega saame täna ainult tõdeda, et sügisene umbrohutõrje õigustab end igati, kuna optimaalsel ajal tehtud umbrohutõrje säästab keskkonda ja on majanduslikult tulusam. Samuti tuleb jälgida ööpäevaseid keskmisi temperatuure, sest teatud tooted nagu Ariane S, Tomahawk 200 EC jt tahavad toimimiseks sooja vähemalt +7 - +8 ºC kui mitte rohkem. Positiivne on aga see, et need tooted tõrjuvad ka suurt umbrohtu edukalt.

Täna on võimalik veel osadel talinisudel ja otradel kasutada toodet Banvel 4S ja talinisudel toodet Attribut. Kindlasti tuleb enne kasutamist veenduda, et esimene kõrresõlm ei oleks mooodustunud. Kui teravili on esimese kõrresõlme faasis, siis tooteid kasutada enam ei tohi! Hilisemal kasutamisel on viljapea moodustumine härritud, pea võib jääda lühikeseks ning halvimal juhul jääb pool saagist saamata. Seega, kui te olete valinud sellise toote, peate olema hoolas, et umbrohutõrjega ei hilineks.
umbrohupuhas põldUmbrohupuhas põld, vajadusel saab umbrohutõrjet hiljem teha.
Herbitsiidi valikul on soovitav meeles pidada, et aastaid ühte ja sama toodet kasutades võivad hakata võimust võtma teatud umbrohud, mis alguses võivad tunduda vähetähtsad nt. nagu põldkannike. Küll aga võib kasutada erinevate toimeainete segusid, nii väldite tulevikus teatud toimeainetele resistentsete umbrohtude teket. Toote kasutamisel lugege kindlasti pakendi märgistust ning arvestage teatud toodete järelmõjudega nt Sekator OD kasutamisel ei tohi sügisel rapsi ega rüpsi külvata, Tombo WG kasutamisel tuleb enne liblikõieliste külvi maa sügavalt harida või künda jne. Koos umbrohutõrjega on võimalus teha kasvureguleerimist, samuti saab anda taimedele lehtede kaudu erinevaid toiteelemente.

Taimehaigused

Kindlasti tuleks enne pritsima asumist üle vaadata, kas taimik on juba nakatunud taimehaigustesse. Arvestada tuleb, et täna, kus taimede kasv on tänu niiskusele, soojusele ja antud lämmastikule väga intensiivne ning kui taimedel on moodustunud esimene kõrresõlm hakkab jahukastesse nakatumise tõenäosus suurenema. Eelkõige tuleb enne pritsima minekut kontrollida jahukaste nakkuse suhtes varajasi sorte. Kes kasutab toodet, mis toimivad ainult profülaktiliselt nagu nt Flexity, peab sellega arvestama.

Kõrreliste jahukaste (Erysiphe graminis) arenguks optimaalne temperatuur on 15-22 °C. Jahukaste esmaseks tunnuseks on valged seeneniidistiku laigud. Kirme koosneb seeneniidistikust ja lülieoskandjatest, millest lülistuvad lahti eosed. Idanemine, nakatumine ja eoste moodustumine toimub soodsates tingimustes 7-10 päevaga.
Helelaiksus talinisul kevad 2019 LargeHelelaiksus talinisu lehtedel.
Nisu helelaiksuse (Zymoseptoria tritici ) arenguks on pigem veidi kõrgemad temperatuuid, optimaalne 15-25 °C. Haiguse risk suureneb minimeeritud harimisel. Esmased on klorootilised täpid alumistel mullaga kontaktis olevatel lehtedel, täpid suurenevad ebakorrapärasteks laiusesse piiratud paralleelseteks laikudeks. Lehtede ulatuslikku kärbumist tekitab seene toodetav toksiin, lehe aluse asuvad laigud hävitavad sageli kogu lehe. Iseloomulikud on silmaga nähtavad laigul asuvad hallikaspruunid kuni mustad kerajad seene viljakehad ehk pükniidid. Nakatumist soodustab märg tuuline ilm, kuiv vähendab infektsiooni ja seiskab laikude ja eoste arenemise. Eestis on kõrreliste helelaiksus üks enamlevinumaid haiguseid nisul ja haigusele soodsal aastal võivad saagikaod ulatuda 40%-ni.
võrklaiksus MediumVõrklaiksus odra lehtedel.
Odra-võrklaiksus (Pyrenophora teres f. teres) on taliodral kohati nakatunud. Esmase nakkuse peamiseks allikaks on seenemügarad kõrretüül. Suure õhuniiskusega temperatuurivahemik 15-25°C ja päevavalgus soodustavad lülieoste teket, sellele järgnev 6-tunnine pime periood on piisav nende vabanemiseks. Eosed eralduvad tugevate õhuvoolude abil enamasti kuivalt lehepinnalt, ka vihmaga võivad eosed levida, kuid liikuvus langeb oluliselt. Lehtede nakatumine on suurim 10-30-tunnises niiskes keskkonnas. Saagilangus võib ulatuda 10%-40%-ni, haigus vähendab seemnete tuhande tera massi.
äärislaik LargeÄärislaiksus nakatab ka otra.
Äärislaiksust (Rhynchosporium commune, R. secalis) on täna kohati nakkunud rukkil ja on kerge teistest haigustest eristada. Lehtedele tekivad suhteliselt suured tumeda äärisega laigud. Esialgne nakkus ilmub tumeda, sinakashalli või helehalli laiguna, mis hiljem võtab vees ligunenud välimuse. Haiguse edenedes ovaalselt pikenenud laikude keskosa kuivab ja pleegib, muutudes helehalliks või valgeks, iseloomulikud tumepruunid servad võivad olla ümbritsetud klorootilise alaga. Jahedad ja niisked tingimused soosivad seda haigust. Märjaga ja 10-18°C temperatuuril arenevad eosed kõrrejäänustel 48 tunniga. Lehtede nakatumiseks on vajalik niiskuse olemasolu ja temperatuur vahemikus 5-20°C, ideaalne 15-20°C. Temperatuuril üle 22°C on nakatumine väga väike.

Kasvuregulaatorite kasutamine

kasvufaas 31 LargeKasvufaas 31. Kui võrsumissõlme (ära lõigatud) ja esimese sõlme vahe on enam kui 1 cm, on esimene sõlm moodustunud, seega on kasvufaas 31. Kui vahe on väiksem, siis taimedel pole veel kasvufaas 31 ehk esimest sõlme ei loeta moodustunuks, kuigi ta on näha ja katsudes tuntav.

Kui umbrohutõrjet kevadel kohe vaja teha ei ole, on tavapärane, et turgutatakse taimi erinevate toiteelementidega või aminohapete segudega ning lisatakse ka esimese ringi kasvuregulaator mille eesmärgiks on sõltuvalt kasvufaasist võrsumise soodustamine, võrsete ühtlustamine, alumiste kõrresõlmevahede lühendamine ja juurestiku arengu soodustamine. Paremad tulemused saadakse eelkõige hästi väetatud ja jõudsalt kasvavatel teraviljadel. Kui taimik on veel nõrk, ei pruugi nende toodete kasutamine väga head efekti anda. Sel juhul tasuks pisut oodata ja teha vajadusel enne ära umbrohutõrje või soovi korral ainult leheväetamine. Kasvuregulaatorite kasutamise ajal peab õhutemperatuur olema vähemalt 8-10 ºC ja öökülma ohtu ei tohi olla. Samuti ei anna kasvuregulaatori kasutamine head tulemust madala väetusfooni ja nõrgalt arenenud taimiku korral ning liivmuldadel.

Kasvuregulaatorite kasutamise ajad, sõltuvalt eesmärgist

kasvufaas 32 MediumKasvufaas 32 on siis, kui esimese ja teise sõlme vahe on vähemalt 2 cm. Kui sõlmede vahe on väiksem, kui 2 cm (kuigi 2. kõrresõlm on näha), ei loeta veel teise kõrresõlme faasiks.Esimese ringi kasvuregulaatorid pritsitakse tavaliselt võrsumisest kuni teise kõrresõlme moodustumiseni (kasvufaasis 20-32 ) kas täisnormina või jaotatud normidena kõrre lühendamiseks ning juurestiku ja alumiste sõlmevahede tugevdamiseks. Samuti võib see suurendada pead kandvate võrsete arvu.

Teise ringi
kasvuregulaatorid pritsitakse tavaliselt teise kõrresõlme moodustumisest kuni lipulehe keelekese välja ilmumiseni, enne ohete ilmumist (kasvufaasis 32-49). Hilisema kasvureguleerimise eesmärk on lühendada ülemisi sõlmevahesid ning vähendada seejuures taime üldist kõrgust. Otradel vähendada viljapea murdumist.

Kui taliteravili on võrsumisfaasis, rukis kõrsumisfaasis.

talinisu võrsumisfaasis24Cycocel 750, CCC, Stabilan 750 SL (toimeaine kloromekvaatkloriid) jt
Registreeritud kulunormid Stabilan 750 SL talinisul ja tritikalel 1,0-1,5 l/ha,kasutada kuni esimese kõrresõlme moodustumiseni. Rukkil kasutamine lubatud kuni kõrsumise lõpuni, kununorm 1,5-2,0 l/ha (Cycocel 750, kulunorm rukkil 1,0-2,0 l/ha). Stabilan 750 SL on lubatud kasutada odral 0,6 l/ha. Taliviljadel võib kasutada ainult 1 korra hooajal, olenemata kulunormist. Cycocel 750 on lubatud ka kõrrelistel heintaimedel, kulunorm 1,2-2,0 l/ha

Paagisegud. Cycocel 750, Stabilan 750 SL võib segada nii haiguste, kahjurite kui umbrohtude tõrjevahenditega, samuti leheväetistega. Enne kasutamist veendu, et segus pole liigselt toimeaineid ja tooted sobiksid omavahel kokku.

Moddus Start. Toode soodustab juurestiku arengut ning tugevdab kõrre alumist osa, vähendades sellega lamandumisriski. Parim aeg Moddus Start’i kasutamiseks on taime täielikul võrsumisel (alates kasvufaas 25), sel ajal on olemas peavõrse ning 4-5 kõrvalvõrset. Sellisel ajal kasutades on tootel ka väga hea füsioloogiline mõju, soodustades fotosünteesi ja suhkrute moodustumist ning ühtlasi loob aluse ja eelduse suuremaks saagiks. Moddus Start’i ühekordseks kasutamiseks registreeritud kulunormid: talinisul 0,3 l/ha, talitritikalel ja rukkil 0,5 l/ha ning taliodral 0,6 l/ha. Kõrreliste heintaimede seemnepõldudel 0,8 l/ha. Toodet võib kasutada ka kahekordse pritsimisena. Võrsumisfaasis võib segada Cycocel’iga, vähendades mõlema toote kulunormi näiteks 0,2 l/ha Moddus Start+ 0,5 l/ha Cycocel 750.

Paagisegud. Moddus Start’i võib segada nii haiguste kui ka putukatõrjevahenditega. Leheväetiste kasutamisel segus kontrollida segatavust ning kasutada vähemalt 200 l vett hektarile, samuti tuleb herbitsiididega segatavust kontrollida. Ettevaatlik tuleb olla vasepreparaatidega segamisel.

Kui taliteravili on kõrsumisfaasis, moodustunud on 1. kõrresõlm (kasvufaas 31) või 2. kõrresõlm (kasvufaas 32).

Võrsumissõlm ebasõlm kroon MediumJuurekaela pikenenud osale võib tekkida nn ebasõlm ehk kroon. Ebasõlm ei ole esimene kõrresõlm! Mõnikord kasvavad välja sealt lisajuured, ning juuremügara alged on näha.Stabilan 750 SL, Cycocel 750 jt toodete kasutamisel kõrsumisfaasis tuleks vähendada kulunormi nt kasutada 0,4-0,5 (0,75) l/ha. Parim lahendus on sel juhul kasutada kuni teise kõrresõlmeni (faas 32) Cycocel 750 paagisegus Moddus 250 EC. Segus vähendada mõlema toote kulunormi, näiteks 0,4 l/ha Cycocel 750 + 0,2 l/ha Moddus 250 EC. Nii vähendate Cycoceli võimalikku kahjulikku mõju pea arengule ning saavutate mõlema toote efektiivse toimimise. Peale teist kõrresõlme mitte kasutada Cycoceli.

Kui Medax Top kasutades soovite saada esimese ringi kasvuregulaatori mõjuefekti, sel juhul kasutage seda jagatuna. Esimene kord kuni kasvufaasini 32, soovituslik kulunorm minimaalselt 0,5 l/ha, kuid mitte üle 0,75 l/ha. Teine pritsimine võiks toimuda umbes kaks nädalat hiljem, tavaliselt kuni lipulehe ilmumiseni, hiljemalt lipulehe lõpliku lahtrirullumiseni. Teine pritsimise toime avaldub keskmistel ja ülemistel kõrresõlmedel ning tagab edasise kõrre lühendamise ja tugevdamise ning seeläbi väheneb lamandumisriski veelgi, soovitatav kulunorm 0,5 l/ha.

Võrsumissõlm lahti lõigatuna ebasõlm MediumEbasõlm lahti lõigatuna. Ebasõlm pole esimene kõrresõlm. Pildil näha, et ebasõlme ja 1. kõrresõlme vahe suurem kui 1 cm ja 1. ja 2. kõrresõlme vahe umbes 1 cm, seega kasvufaas 31,5.Ühekordsel pritsimisel ja kui eelnevalt Cycocel 750 pole kasutatud võiks Medax Top-i kulunorm olla suurte tugevate taimede puhul 0,75 l/ha. Registreeritud kulunorm talinisule, tritikalele, rukkile ja taliodrale on 1,0-1,5 l/ha. Praktikas on soovitav pigem kasutada poolt registreeritud kulunormi seega 0,5-0,75 l/ha, sõltub taimede liigist, sordist ja kasvutingimustest. Medax Top optimaalne pritsimise aeg on alates 2. kõrresõlmest (kasvufaas 32) kuni lipulehe ilmumiseni kasvufaasis 37, kuid kasutada võib juba kõrsumise algusest (kasvufaas 30) kuni lipulehe keelekese nähtavale ilmumiseni (kasvufaasini 39).

Alates kõrsumisfaasist kasutatakse kasvuregulaatoritena ka Moddus 250 EC kulunormiga 0,3-0,4 l/ha nii rukkil, tritikalel kui talinisul, taliodral 0,4 l/ha. Sama toimeainega Moxa kasutamise kulunormid talinisul 0,2-0,4 l/ha, taliodral ja tritikalel 0,4-0,6 l/ha ja talirukkil 0,5-0,6 l/ha, Kõrsumise alguses (faas 31-32) koos fungitsiidiga võib kasutada Moddust 250 EC/Moxa vähendatud kulunormiga sõltuvalt sordist, väetusfoonist, taimekasvust ja ilmastikust 0,2-0,25 l/ha, kuna fungitsiidid võimendavad kasvuregulaatori mõju ja seega aitavad vähendada kulunormi. Hilisemates kasvufaasides tuleb norme tõsta, et saavutada soovitud efekti, tooteid võib kasutada kuni lipulehe ilmumiseni.
Paagisegud. Moddust 250 EC ja Moxa võib segada paljude fungitsiidide, herbitsiidide, insektitsiididega, kasvuregulaator Cycocel 750 ja vedelväetistega.

Medax Max-i parim optimaalne kasutusaeg on 1-2 (3) kõrresõlme vahel. Tänu kahe toimeaine segule töötab toode kiirelt ja pikalt. Vähendab lehtede ja viljapeade raskusest tingitud lamandumisriski (eriti kui need on märjad). Suureneb kõrre läbimõõt ja tugevus, lisaks soodustab juurestiku arengut. Üldjuhul peaks kulunorm olema hilisemas kasvufaasis kasutamisel väiksem võrreldes varasemas kasvufaasis kasutamisega. Taliviljadel lubatud kuni kaks pritsimist 7 päevase intervalliga. Talinisu ja tritikale kulunorm 0,3-0,75 kg/ha, talioder ja rukis 0,5-0,75 kg/ha. Talinisu, tritikalet, taliotra, ja rukist võib pritsida kuni kasvufaasini 49. st sõltuvalt liigist kas on ilmunud nahtavale ohete tipud või viljatupp on paotunud. Arvestada tuleb, et registreeritud normid on väga kõrged ja meie tingimustes on soovitav kasutada normivahemikku 0,3-0,5 kg/ha, üle 0,5 kg/ha kulunormid võivad kahjustada kultuuri ja taimedel tegib väga tugev kasvupidurdus.
Paagisegud. Läbiviidud laboratoorsete katsetele põhjal sobib Medax Max keemiliselt ja füüsikaliselt kokku järgmiste toodetega: Cycocel 750, Priaxor, Librax, Biathlon 4D jt. Kuna tegu on granuleeritud tootega, siis lisa Medax Max paagisegusse esimesena.

Kui taliteraviljal on moodustunud 2. kõrresõlm (alates kasvufaas 32)

2 kõrresõlm MediumKasvufaas 32. Esimese ja teise sõlme vahe on vähemalt 2 cm. Cerone tohib talinisul, tritikalel ja taliodral kasutada alates teisest kõrresõlmest kuni ohete nähtavale ilmumiseni, kulunormid talinisul ja tritikalel 0,5-1,0 l/ha ja taliodral 0,75-1,0 l/ha. Rukkil võib kasutada juba esimesest kõrresõlmest, kuni ohete nähtavale ilmumiseni, kulunorm 1,0 l/ha.

Paagisegud. Cerone’d ei tohi segada umbrohutõrjevahenditega ja mineraalväetistega, kuid võib segada haiguste ja kahjurite tõrjeks mõeldud toodetega.

Terpal´il on eriti tõhus mõju, kui pritsimine tehakse nii taliodral kui ka suviodral ennem ohete ilmumist (kasvufaas 47-49), tagades ülemise 1/3 kõrreosa lühenemise ja vajaliku kõrre elastsuse. Rukkil on Terpal’i kasutamise aeg alates 2. kõrresõlmest kuni pea loomise alguseni (kasvufaasini 49), kulunorm 1,0-1,5 l/ha. Talinisul ja taliodral kasutada alates 2. kõrresõlmest kuni viljatupe avanemiseni, kulunorm 1,0-1,5 l/ha.
Paagisegud. Terpal on segatav fungitsiidide ja leheväetistega. Sellisel juhul tuleks kasutada madalamaid kulunorme, Terpal’it ei tohi segada herbitsiididega, herbitsiidide ja Terpal’iga töötlemise vahele peaks jääma 8-10 päeva.


Tiiu Annuk
Põllumeeste ühistu KEVILI, taimekasvatusspetsialist
3.05.2024.a.
kevili logo