Sügisene umbrohutõrje glüfosaatidega

Tänased temperatuurid on taimekaitsetöödeks sobilikud, samuti saab edukalt teha umbrohutõrjet glüfosaatidega nii kõrrepõldudel, rohumaade uuendamiseks kui mujal. Glüfosaat on mullasisese järelmõjuta herbitsiid ja mõjub roheliste lehtede ja varte kaudu ja levib sealt juurestikku.


Glüfosaadi tõrjeefektiivsust mõjutavad tegurid


20220829 131457 MediumPritsitav taimik

Vajalik on taimede aktiivne kasv ja piisav lehestik. Vähem oluline pole taime kasvufaas. Mitmeaastastel rohttaimedel nagu orashein, peaks olema 4-5 aktiivselt kasvavat lehte ning need kuni 10-15 cm kõrgused. Üheaastastel rohttaimedel ja laialehelistel umbrohtudel peaksid olema vähemalt 5 cm kõrgused lehed või vähemalt kaks pärislehte enne, kui nad herbitsiidi omastama hakkavad.

Vee kvaliteet

Üks olulisemaid on vee kvaliteet ja selle pH. Glüfosaatide toimimist mõjutab oluliselt pritsimisvee kvaliteet, toimet saab efektiivsemaks muuta, kui kasutate happelisemat vett, sobiv pH on 4,5-5,5 (max 6). Vee kvaliteedi probleeme võib leevendada lämmastikväetiste, nt. ammooniumsulfaadi lisamine, mis hapestab vett ja ergutab ühtlasi umbrohtude kasvu. Lisaks on mitmeid tooteid, mis aitavad pritsimisvee pH’d reguleerida, nt PH Power. Samuti kasutatakse praktikas äädikat vee hapestamiseks. Ettevaatlik tuleb olla suure orgaanilise aine sisaldusega vee kasutamisel, kuna orgaanilise aine osakesed vees seovad toimeaine endasse ning aktiivset toimeainet ei pruugi vette jääda ja tulemuseks on mittetoimiv toode. NB! Veepehmendajad tuleb alati esimesena pritsipaaki lisada, enne kui teised komponendid paagisegule lisatakse.

20220918 191223 MediumTemperatuur

Mida madalam on temperatuur, seda aeglasemalt toimib glüfsosaat. Glüfosaatide kasutamise optimaalne temperatuur on 15-20˚C, kuid võib pritsida julgelt ka temperatuuril alla 10 ˚C. Pritsimine isegi ajutiste öökülmade juures võib anda häid tulemusi, kuid toimeaeg pikeneb oluliselt. Enamlevinud glüfosaatide efektiivne toime umbrohtudele on 2-3 nädalat. Seega võib ebasoodsates tingimustes pikeneda glüfosaadi mõjuaeg mitmeid kordi ning sel juhul tuleks harimine jätta kevadeks. Glüfosaadid ei toimi enam siis, kui taimede kasv on peatunud.

Sademed

Ära mine pritsima, kui on oodata vihma. Mõne toote puhul on vihmakindluse aeg üsna pikk, isegi kuni 6 tundi, seega parema tulemuse saavutamiseks on vajalik, et pärast preparaadiga töötlemist ei tuleks selle aja jooksul vihma. Näiteks on sellised tooted Barclay Barbarian Biograde 360, Credit Xtreme, Taifun B. Samas näiteks on Rodeo FL vihmakindlus üks tund. Vihmakindluse tõstmiseks võib lisada märgajaid (nt Lignum) või supermärgajaid (nt Xyston).
Pritsimine kastemärgadel hommikutel võib samuti mõjutada toote püsimist lehtedel. Et saada võimalikult hea tulemus, on soovitav pritsida päeval või ainult kuivadel hommikutel.

Raskesti tõrjutavate kõrreliste ja mitmeaastaste kaheiduleheliste umbrohtude nagu metsharakputke, kõrvenõgese ja puju esinemisel tuleb kasutada glüfosaatide kõrgemaid norme või lisada efektiivsemaks toimimiseks näiteks preparaati Banvel 4S. Banvel 4S on lubatud kasutada ka soolotootena kõrrepõldudele ja mittepõllumajanduslikele aladel, kulunorm 0,75 l/ha. Tõsise põldosja probleemiga võitlemiseks on olemas spetsiaalne herbitsiid Kyleo, sisaldab 240 g/l glüfosaati ja 160 g/l 2,4-D.

Tiiu Annuk
Põllumeeste ühistu KEVILI, taimekasvatusspetsialist
20.09.2023
kevili logo